Во веки веков частица от чудодейните мощи на небесния покровител на града св. Иван Рилски вече ще се пази и в нашия храм

Изследователи и тълкуватели на житията на Иван Рилски твърдят, че има данни за неговото подвизаване в пещера в местността "Кървавото", близо до пернишкия манастир "Св. Пантелеймон", около манастира "Св. Никола" до село Кладница, в местността "Живата вода" край с. Боснек, в пещера в земенския край. През 1469г. при пренасянето на мощите от Търново в Рилския манастир те са нощували между софийското село Мърчаево и пернишкото Рударци, както и край радомирското Старо село. На тези места сега там са изградени параклиси, носещи името на светеца.

Ето какво пише Градски вестник още по темата:

Перник получи светиня во веки веков. Частица от чудодейните мощи на небесения покровител на града и гражданството св. Иван Рилски вече ще се пази в местния храм, построен в негова прослава. Като небесен знак ярко слънце озари града за великото събитие.
Светинята е дарение от Рилския манастир с благословията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и по решение на пълния състав на Светия Синод на БПЦ. Положена в специално изработена за случая посребрена мощохранителница святата частица беше донесена лично от игумена на Рилската света обител Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, съпроводен от монаси от манастирското братство. Скъпоценният дар беше предаден за съхранение и пребиваване в Перник на местната църковна общност.
Перник получи светиня
Кортежът от Рилския манастир беше посрещнат в началото на града в кв. Бела вода от представители на общинската управа и съпроводен от полицейски патрул премина през целия град.
Градската управа, миряни и граждани посрещнаха светинята с тържествена церемония пред Двореца на клтурата, където от миналата година в знак на признателност към будителската дейност на Преподобния Рилски чудотворец стои негова скулптурна фигура. Събрани от рано в централния градски храм, носещ името на светеца, в церемонията се включиха над 40 духовници - архиереи, свещеници и монаси, водени от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и архимандрит Григорий, протосингел на Светата Софийска митрополия. Специално за събитието бяха пристигнали и двама духовници от Боларус и Русия.
За приемането в Перник на светинята беше отслужен кратък молебен от преосветените епископи Йоан и Евлогий. След църковния чин те произнесоха приветствени слова, на които с думи на благодарност отговори кметът на Перник Росица Янакиева. Тя беше редом с духовниците както е било още от византийско време, когато императорът и патриархът са били винаги заедно.
С литийно шествие през централния градски площад, съпровождано от камбанен звън и песнопения, светият дар беше пренесен в храма и поставен на отреденото място в центъра му за поклонение. В присъствието на многобройните богомолци беше отслужен молебен Канон към Св. Иван Рилски. През цялото време песнопенията се изпълняваха от столични псалти под ръководството на Андрей Касабов.

Прошенията, моленията и деятелностите, за да заслужи Перник тази великата чест продължават от няколко години. С тази духовна кауза се натовари Обществен съвет за духовна просвета, създаден като гражданска инициатива на 1 ноември 2005г.. Тя беше горещо подкрепена и от градската управа. Сега Духовният съвет се надява, че утвърждаването на православните ценности в обществения и културния живот и в образованието ще стане трайна и последователна политика на община Перник. .

Изследователи и тълкуватели на житията на светията твърдят, че има данни за неговото подвизаване в пещера в местността "Кървавото", близо до пернишкия манастир "Св. Пантелеймон", около манастира "Св. Никола" до село Кладница, в местността "Живата вода" край с. Боснек, в пещера в земенския край. През 1469г. при пренасянето на мощите от Търново в Рилския манастир те са нощували между софийското село Мърчаево и пернишкото Рударци, както и край радомирското Старо село. На тези места сега там са изградени параклиси, носещи името на светеца.

Според архиереите това е петият по ред случай, когато Преподобният Пустинножител допуска да бъде отделена частица от мощите му. Известно е, че св. Иван по Божие допущение проявява особена ревност за това кога и къде да пребивава нетленното му тяло след успението. Познати са и случаи как Господ строго е наказвал онези, които са дръзнали да похитят или унизят мощите на св. Иван Рилски.

Над Перник, докато траеше тържествената, несравнима с нищо в историята церемония, не спря да грее слънцето.

Епископ Евлогий: Бъдете достойни за духовната светиня

Перник получи светиня
По воля Божия и с благословението на Негово Светейшество патриарх Максим днес братството на Рилската света обител предоставя частица от нетленните мощи на всебългарския покровител и Чудотворец св. Йоан Рилски. Вековете не успяха да заличат паметта и почитта към този образец на духовно съвършенство, напротив - прославата на светеца все повече се усилва и доказателство за това е днешният тържествен ден. Защото наистина няма друг живял по българските земи, който да е достигнал такова духовно съвершенство и такава святост. Затова от името на Рило-манастирското братство и от мое име молитвено благопожелавам на всички перничани да бъдат достойни на тази духовна светиня, която сега предоставяме, като живеят с искрена вяра, с мъдрост и богоугоден живот. Честит празник и за много години на всички.

Епиcкоп Йоан: Св. Иван закриля всички ни

Днес се изпълни едно иждивение и желание по благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и с благословението на Светия синод на Българската православна църква и с молитвената подкрепа и благословение на негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител и на цялото Рило-манастирско братство. На днешния ден, когато сме почти пред празника на Преподобния и богоносен наш отец Йоан Пустиножител Рилски Чудотворец да приеем като скъп дар частица от неговите свети мощи. За нас е особено важен и радостен този миг, който е отговорност преди всичко, както каза Негово Преосвещенство, за това какво приемаме, как трябва да го съхраним и какъв трябва да бъде нашият живот, за да бъдем достойни за присъствието на св. Ивана тук, в този град, който го почита като закрилник на всички жители, на всички миньори, на всички трудещи се тук. И най-вече в оня исторически момент, когато св. Иван Рилски отново прояви своята мощна закрила и ходатайство и снисходи към своя дом Господен той да бъде запазен и до днес не без грижите и благослова на Светейшия Български патриарх като кириак на Софийска епархия.
Всесърдечно от името на Негово светейшство благодарим на Вас, Ваше Преосвещенство и на цялото Рило-манастирско братство, че дадохте съгласие и лично Вие донасяте този скъпоценен дар тук., който да бъде достойно поставен в храма на св. Иван Рилски. Всесърдечно благодарим на кметското ръководство и на цялото изпълнение тук на този град, които проявиха твърде настойчиво желание да имат частица от мощите на свети Иван. Вече това е факт.
Свети Иван Рилски закриля всички, които го обичат и почитат, закриля и всички нас, които днес стоим пред него. Но той в своя завет рече да мислим за своето покаяние и изправление на греховете си, да живеем дружно и братски в любов, единомислие и мир и да имаме онова съзнание за греховност, което е решаващо да ни води безбедно по пътя на покаянието и спасението за вечен залог в царството Божие.
Нека свети Иван да закриля този град от беди и злощастия и да почива тук, а ние ще се постараем и да живеем и да заслужим неговото пребиваване в този град.
На многая лета и честит празник!

Росица Янакиева:Благодарим!

Перник получи светиня
Изпълни се една дългогодишна мечта на перничани - частица от мощите на свети Иван Рилски , покровителя на нашия град да намери място в нашия храм с неговото име. Иван Рилски е покровител на перничани, Иван Рилски е покровител на миньорския труд, свети Иван Рилски. Ако Община Перник е била настоятелна да се случи днешното събитие, то е било само заради това, защото перничани го искаха.
Моля предайте искрените ни благодарности на негово Светейшество патриарх Максим за това, което днес се случва в Перник. Моля уверете го, че това е първата стъпка, която изминават гражданите на нашия град към добротата, към любовта и към благоденствието на Перник и перничани. Моля уверете го, че ние ще извървим своя път към добруването на Перник. Още веднъж о т името на перничани изказвам най-дълбока благодарност.