Религия

Oтец Илия и църквата Св.Георги

За чудесата на Свети Георги, за един млад свещеник и неговата презвитера заговориха миряните в Софийската епархия. Със силната си вяра отец Илия и завършилата богословие попадия Жоржета наркараха дори Дъновистите да се черкуват, се хвалят бабите в село Мърчаево, където до смъртта си е живял водачът на Бялото братство Беинса Дуно.

Св.Георги с мърчаевските си младенци през богодаруваната 2011г.

Псалтир...[8:3] Из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала, за да засрамиш Твоите врагове, та да направиш да млъкне враг и мъстител

Отец Илия накара мърчаевци да повярват в чудесата на вярата

За чудесата на свети Георги, за един млад свещеник и неговата презвитера заговориха миряните в Софийската епархия. "Със силната си вяра отец Илия и завършилата богословие попадия Жоржета накараха дори дъновистите да се черкуват", не могат да ги нахвалят бабите в село Мърчаево. Тук до смъртта си живее водачът на Бялото братство Беинса Дуно.

Категории:

Нов кръст бе осветен в местността Види Бог само на 400 метра от Мърчаевския Манастир

Освещаването на Види БогКръстът се вижда от Мърчаено, тъй като е на високо място на възвишението близо до пътя от Драгичево към язовир Студена, където преди време се намираше изкуствената крепост-декор за нуждите на кино продукциите и е висок пет метра.

Жители на село Драгичево са инициаторите за поставянето на кръст на там през 2009 година. Поставен е наново там миналия месец, след като навръх Богоявление тази година предишният кръст е бил откраднат за скрап.

В събота в деня ня Св. Св. Константин и Елена бе осветен новия кръст. Денят не е избран случайно, защото е свързан със светците изнамерили Светият кръст, на който Исус Христос е бил разпънат преди 2000 години.

Името на местността Види Бог също има своята загадъчност.

За да разберете подробности и разгледате снимки на събитието и на кръста Види Бог прочетете цялата статия в сайта на Драгичево.

НОВ КАМБАНЕН ЗВЪН ВЪЗВЕСТИ НАЧАЛОТО НА ВЪЗКРЕСНИТЕ ПРАЗНИЦИ В С. МЪРЧАЕВО

Днес на Велика сряда, след освещаване беше закачена новата камбана на храм„св.Георги „ в с. Мърчаево. Чрез дарителската Великопостна акция, бяха закупени нова 60-килограмова камбана, църковни полилеи, кандила, панахидник, завеса за Царските двери, панахидник и дървен материал с който се подновиха пейките в църковния двор.

Бог да благослови всички дарители!

Духовна радост в с.Мърчаево

Вчера,в деня на св.Йоан Рилски Чудотворец,след празничната Св.Литургия,отслужена от Негово благоговейнство свещеник Илия Илиев,бе монтирана над храма реставрираната икона на св.Георги Победоносец.Храмовата икона,простреляна през атеистичния режим бе възстановена с щедрото спомощество

Простреляната икона на св.Георги

Началото на 20в.местното население съгражда храм посветен на свГеорги,като покровител на множеството войници,участвали в Освобожденската и последващите войни и чиито паметници красят черковния двор.Храмовата икона на Св.Георги Победоносец е зографисана изкусно и поставена над църковните

Манастир Св. Троица

Манастир Света Троица

Манастирът „Св. Троица” се намира извън селото, на юг след микро язовира близо до пътя, свързвъщ Рударци и Драгичево. Не е голям и известен, и не е посещаван от много хора, но е много красив и в него се съхраняват много красиви копия и оригинали на известни икони.

Той е постоянно действащ девически манастир към Софийската епархия и се състои от три сгради - църквата (параклис) „Успение на  свети Иван Рилски ”, с прилежащите към нея спални помещения, църквата „Света Троица” и сграда, пригодена за столова.

В църквата „ Света Троица ” има изключително красив иконостас дело на

Местният Темелко Гьорев и Дъновистка история за прераждане

Къщата на Темелко ГьоревХазяинът на Петър Дънов, по време на пребиваването му в Мърчаево, Темелко Гьорев е разказал история, според която неговият син се е преродил във внука му. В този разказ се споменават истински хора и случки от техния живот. Събитията се развиват преди десетки години и едва ли Мърчаевци си спомнят за тези хора, но това е част от историята на селото. По-долу описаната случка звучи като легенда, защото описва свръхестествени събития. Самото учение на Дънов е изпълнено с чудеса и свръхестественост. На самият учител често са били приписвани свръхестествени способности. Освен прераждането, внукът се родил точно в часа на 9 септември, когато комунистите са взели

Страници

Subscribe to RSS - Религия