Гигантски мегафони увеличават звуците в гората

Естонските мегафони-  поглед отвътреАкустичният горски атракцион е изключително подходящ за Витошките гори

  • Много добър релакс в планината
  • Ползване и за заслон
  • Ново място за провеждане на събития в гората

Всеки от нас, екскурзиантите в любимата ни Витоша, познава редица кътчета в гората, създадени от човешката ръка. В много от случаите това са чешми, заслони или просто пейки и маси за ползване от туристите. Някои са изградени от официални институции като Дирекцията на природен парк "Витоша", или по евро-програми, но има не малко, които са дело на доброволния труд на местни жители, обикновено неизвестни на широката публика доброжелатели.

Тези съоръжения са задължителни за уютния излет в планината - да си налеем студена планинска вода, да има къде да поседнем под дебела сянка. На някои места дори са изградени катерушки и люлки за деца, а на други са се запазили остатъци от старите дървени шезлонзи за слънчеви бани.

С какво, обаче, планината е най-атрактивна.
Това е

природата. Всяко листо, клонче, цветче, билка, зеленинка са природата... полъхът на горски ветрец, ухаещ на борова смола, чуруликането на пернатите обитатели на гората, ромоленето на планинските потоци, музиката на скакалците, жуженето на пчелите, падащите листа и шишарки от дърветата. Всичко това е картината от звуци и цветове, която ни доставя неповторим релакс в почивните ни дни сред природата. Не случайно, природата е първият аргумент, който избралите да живеят в това село, или имащи ваканционен имот, посочват като най-положителната черта и причина да са тук.

Естонски студенти са измислили как да увеличат това преживяване на релакс и медитация
Чрез гигантски мегафони в гората, построени и с помощта на акустични инженери, те са съумели да създадат място, където горските звуци се чуват няколко пъти по-силно и отчетливо. Три конусовидни мегафона, всеки с външен диаметър от 3 метра, са поставени амфитеатрално в подбрано кътче в гората далече от интензивните и шумни градове и села. Ако застанете в или близо до всяка от тези фунии, вие ще чувате горските звуци много по-добре и те автоматически ще отключат в съзнанието ви релаксиращите трепети. Ако застанете в центъра на постановката от три мегафона, там ще чувате очарователен горски оркестър от релаксиращи звуци със съраунд ефект. Според Валдур Микита, писател и специалист по семиотика, участващ в проекта, "В мегафоните, човек може да чуе мислите си".

Горските мегафони могат да се поставят във всяка гора, включително и Витоша

Между впрочем, говори се, че Баба Ванга е препоръчвала на хора с различни болести, да се лекуват, като стоят уединени в размислите си сред горските звуци часове наред. Ето едно приложение на мегафоните, което може да се окаже, че е и лечебно.

Спасителна операция дава идеята
Студентите по вътрешна архитектура от Естонската академия по изкуствата са стигнали до тази идея по случайност. Имали за задача да мислят върху проект за горска библиотека. Но докато прекарвали времето си в гората за да мислят по проекта се наложило да участват в издирването на загубила се баба от близкото село, докато беряла гъби. Така те заедно с полицаи и пожарникари обикаляли из гората и викали бабата, при което усетили особената акустика в гората, а и вероятно от спасителната бригада някой е носил със себе си и стандартен мегафон.

Студентите от художествената академия на Естония с ентусиазъм изработват горските мегафони

Тези дървени мегафони в Естония се наричат "рууп", съответно проектът, реализиран през есента на 2015 година, си има и собствен уебсайт www.ruup.ee Освен от художествената им академия проектът се подкрепя и финансира от природния парк RMK, както и от министерството на културата. Били са подпомагани и инструктирани от голяма архитектурна фирма. Мястото на инсталирането им е в гората на община Вьору, почти на границата на другия край на Естония. Продуктът на студентите е толкова грабващ, че вече има последователи и инсталации на други места по света.

Монтирането на мегафоните не е толкова просто, колкото направата на горска беседка

Мегафоните са достатъчно големи, така че посетителите могат да влизат вътре в тях и да се наслаждават на звуците на природата, седейки облегнати на корпуса им - хем наблюдават тревите и горския мъх, хем небето. Конусовидната им форма може да се ползва и за заслон за туристи, които искат да прекарат нощта в гората, а така също и за сцена за уроци, концерти или други културни събития на открито. Една многофункционална атракция, която безспорно привлича любопитството на стотици туристи, както и на хората, които просто търсят релакс от забързания живот, който живеят в градската среда.

Горският мегафон като място за отдих

Горските мегафони са подходящи за други акустични дейности - концерти, културни събития

Една такава конструкция в околностите на нашето село би увеличило интереса на туристите в района, което добре знаем е полезно не само за икономиката на региона, но и за качеството на живот тук. А естонските студенти с удоволствие биха съдействали това да стане.

Благодарности за снимките на Тону Тунел - www.tonutunnel.com/ruup
Източници: Mental Floss Design Boom Тоно Тунел Ruup.ee

Още снимки:

Мегафони във Влоцлав, Полша

Естонските горски мегафони, вече са туристическа атракция

Естонските горски мегафони, вече са туристическа атракция

Горските мегафони могат да се използват и вместо заслон

Естонските студенти по вътрешна архитектура влагат много страст в изобретението си

Горски мегафон - изглед отблизо

Горски мегафон - изглед отблизо

Монтажът изисква сериозни транспортни и подемни съоръжения

Монтажът изисква сериозни транспортни и подемни съоръжения

Монтаж на мегафони във Вроцлав, Полша

Полският проект на горски мегафони във Вроцлав

Монтаж на мегафони във Вроцлав, Полша

Схема на изработка на горски мегафони

Категории: