Община Перник не иска застрояване по южните склонове на Витоша

Това каза кметът на общината във връзка със срещата в Божурище между ръководствата на всички общини от Софийска и Пернишка област.

На пресконференция кметът Росица Янакиева каза, че във връзка с готвеното изменение на общия устройствен план на национален парк "Витоша", пернишката управа смята, че е важно да бъде разширена урбанизираната територии на селата, разположени в южните поли на Витоша, както и да бъде предпазена планината от грубо посегателство върху природните дадености, предаде радио „Фокус"-Пирин.

Позицията, която Община Перник ще отстоява при изработването на Общия устройствен план, е прилежащите терени по южните склонове на Витоша да бъдат ползвани само за краткотраен отдих. Местната управа иска недопускане на строителство на пернишка територия, а само мероприятия, гарантиращи условия за излети и временен отдих на гражданите, като екопътеки, заслони и места за почивка.

Росица Янакиева обясни, че ще настоява за регламентиране на статута на водоизточниците, които захранват Перник. Тя уточни, че има възможност за прехвърляне на част от водите, които се използват за водоснабдяване на "Владая" към деривацията за язовир "Студена". Шанс затова дава реализирането на алтернативно захранване на кв. "Владая" от язовир "Искър". Така ще се освободи воден ресурс, който може да бъде насочен към деривационния канал към язовир "Студена".

Източник: http://ipernik.com/novini/9025.html